Ahad, 26 September 2010

KUNJUNGAN AIDIL FITRI ORANG MUO

N3 kali ini just mengisahkan lawatan aidil fitri orang Muo ke Kota Tinggi-Johor Bahru-Kulaijaya. Lawatan 2D1N. Sampai di Taman Kota Jaya, Kota Tinggi seawal jam 12.00 tengahari so kita layan pic ikhsan dan Mek Kelate.

Rasanya ni di R & R Machap.

Kelaparan nampak Syafiq ni... ibu tak buat sarapan ke?

 Sampai rumah Mak Long...makannnnnnnnnnn.

Banyak lagi kuih Mak Long.


 Hai budak-budak kat mana pun game lebih utama... Ariel dan Syafiq.



Jam 6.00 petang orang Muo dah sampai Tmn Bukit Mutiara, JB... rumah Enal dan Som.


Baik-baik kak...kang patah kerusi. Like father like son.

Control ayu tuuuu...
 Stok kuih masih banyak ni... boleh simpan untuk raya haji.

Layan possing lagi... digital camera tak pe... tak nak boleh npadam.

 Kok tembamnya sama... sama patern.


Nyam...nyamm... herkkkkkkkk.


 Raya ni asyik makan n makan.
Dua orang ni pun cam sepatern jerrr.(suke berambut pendek)

Apa nak letak caption ni ha...

Lebih kurang jam 1.15 petang tetamu-tetamu sampai ke rumahku... welcome to Anggerik Villa...


ADUN Bukit Mutiara...

Control ayu lagi... jangan ko mandi pulak dalam tu Mek...
Nanti singgah Air Hitam leh beli..


Makanla kuih-kuih dulu ye... tak banyak buat kuih tahun ini.
"Yang dalam bekas tinggi tu aje bukan akak yang buat...
 yang lain semua orang lain buat"


Silalah makan ... hari ini kami buat menu kampung jerr.
Pecal sayur, tomyam seafood, asam pedas ikan parang,
 ayam goreng berempah dan gesek kapak...
 tak sempat nak klik-klik.


Dari Muo ke Kota Tinggi
Singgah di JB dan Kulaijaya
Tahun hadapan datanglah lagi
Kunjung-mengunjung di hari raya

Singgah di JB dan Kulaijaya
Beli kentang j****t di Air Hitam
Kunjung-mengunjung di hari raya
Bermaaf-maafan dan bersalam-salam


Tamatlah sudah kunjungan 2D1N orang Muo... moga jumpa lagi di lain kesempatan.

Sabtu, 25 September 2010

OPEN HOUSE BERMULA

Hari ini sekolahn ganti. Masa cuti seronok tapi bila nak ganti malas yang "amat". Kehadiran murid hari ini amatlah kurang sekadar 50% jerrr. Ada beberapa kelas terpaksa digabungkan kerana hanya 7 orang murid. Aku masuk kelas pun sekadar menjaga murid agar terkawal dan tidak ada yang melanggar disiplin. 12.30 tengahari murid dan guru sesi pagi dibenarkan balik. Hari ini Harith tidak bersekolah coz Jumaat dan Sabtu lepas dia orang bersekolah.
Kul 12.45 aku keluar sekolah dan singgah TASKA ambil Harith dan balik rumah. Tengahari ini ada "open house" so tunggu Cikgu Mahathir jemput untuk pegi bersama-sama. Sampai rumah Sya'ri ( host open house ) sedang menyusun juadah... so duduk2 dulu. Bila siap aku merupakan orang pertama makan... wow... mables ... dah la memang tengah lapar dapat makanan yang memang sedap. Antaranya nasi baryani, ayam masak baryani, dalca dan pencuk. Menu kedua lemang mables + rendang daging jugak...lembut dan sedap. Menu ketiga laksa Johor. Ditambah dengan puding cocktail.

Nasi baryani ayam.

Lemang

Laksa Johor

Puding cocktail

Mmmmm...nyam...nyam...











Nota : Gambar-gambar di atas diambil dari internet. Tak kan nak snap-snap kat rumah orang tapi kira setarafla...

Jumaat, 24 September 2010

AKIBAT TERLALU TAKSUB BERFACE BOOK

Rasanya pengguna Fb di dunia ini entah berapa billion. Dari usia pandai membaca sampai yang dah ganyut meminati FB. Rasanya tak salah berFB tapi jangan lupa tanggungjawab sebagai orang Islam, sebagai ibu bapa, anak, pelajar, pekerja dan sebagainya. Kalau kita tahu batasannya... teruskan berFB... kalau tak jadi seperti di bawah...

ADAKAH ANDA PENGHIDAP RESDUNG

Anda selalu rasa gatal hidung, mata, muka, telinga dan sebagainya. Hidung anda selalu berair seperti selsema dan mengeluarkan cairan jernih terutama apabila di tempat yang berhabuk. Itu mungkin tanda2 resdung. Penyakit resdung amat biasa dihidapi oleh masyarakat Malaysia. Elakkan makanan laut seperti udang, sotong dan ketam. Jangan sampai ianya menjadi kronik seperti video di bawah ni... sila tontoni. Sekiranya anda sedang makan teruskan makan dahulu... setelah habis baru tonton video ini. Selamat menonton.

video

Khamis, 16 September 2010

8 Syawal 1431

Hari ke 8 Syawal. Pagi-pagi dah bersiap untuk hantar Harith ke sekolah. Sekolah rendah dah start sekolah hari ini dan esok. Sampai sekolah Harith budak cam x ramai jerrr. Lepas hantar Harith... gi kedai sarapan dulu. Pagi2 cuma ada nasi lemak ngan roti canai so bedal nasi lemak telor ngan teh O ais. Bila bayar agak terkedu jap... aku ingat x lebih RM 3.00 rupanya RM 3.50. Apalah sangat nasi lemak ngan telor + teh O ais. Bayar jelahhhhhhhhhhh.

Sampai rumah kumpulkan bil... iaitu bil letrik, bil air, bil telefon, bil streamix dan bil astro. Semuanya RM320.20 tunai.  Oleh kerana tangan aku kena gout... aku ajak Mama hantarkan aku ke pejabat pos.  Pastu gi pasar beli beras, telor, santan kelapa, cili boh, ikan bilis dan sebagainyala... Pagi ini studen Mama form 4 nak datang berempat dan siap order "Cikgu saya nak makan nasi lemak"... so layanla.... Sampai rumah studen tu dah sampai. Lepas turunkan Mama dan Harith aku gi klinik dan cucuk... bisa wa cakap luuuuuuuuu. Kena RM 27.00.

Sampai rumah tolong Mama kejab pastu masuk bilik rehat... mata dah mula bengkak.... alergic ubat tahan sakit.

Mata yang bengkak mengurangkan kemachoan ku....





















Ha...makan-makan nasi lemak cikgu. Boleh laku tak kalau berniaga...?


 Satu nilai murni di kalangan bangsa Cina ialah adat membawa
buah tangan bila berkunjung ke rumah orang. Hadiah dari murid...
bukan nilai RM yang menjadi ukuran tapi keikhlasan hati
...... buat cikgu kesayangan.












Bukak cikgu... terima kasih buat murid Mama.


Bekas pelajar dah kawin dan dah dapat anak...
..... kira pangkat datuk dan nenekla.....

Dalam kul 11.30 bekas pelajar Mama datang beraya. Boleh dikategorikan sebagai "Pelajar Mithali" kerana baik budi pekerti, berdikari dan cemerlang dalam akademik. Dua beradik Zamri dan Azura. Azura pernah jadi baby sitter Harith semasa bibik balik Indon sebulan untuk urusan visa. Zamri lulusan USM dah jadi guru dan kini menyambung pelajaran peringkat sarjana dan Azura baru menamatkan KPLI dan akan posting di SMPKV Indahpura.


7 Syawal 1431

Dah 7 hari raya. Pagi pegi cari roti canai di Gerai Batu 16. Sejam gak nunggu. Lepas sarapan siap-siap untuk balik Kulai. Pagi ini 3 keluarga akan kembali ke kediaman masing. Satu ke Sri Gading, satu ke Tmn Desa Jaya, JB dan aku sekeluarga ke Kulai. Sampai rumah masak nasi dgn goreng telor. Bekal sambala ikan bilis + petai dari kg. Aku ngan Harith aje makan. Mama puasa syawal. Petang entah macam mana datang semput aku... nak release dekat sejam gak. Nasib baik memang ada inhaler.
Bekas anak murid Mama call nak datang beraya... so pakat order pizza jerrr. Kebetulan ada offer. 3 pan regular + roti bawang putih baru RM 33.00 + chiken wing untuk Harith RM 47.90. Kira RM50.00 la... lebih bagi kat depatch duit raya.
So... kul 8.15 dia orang pun sampai. 4 amoi dan sorang lelaki Melayu.




Bla...bla...bla... kruk krak...nyam...nyam... akakakakak....
herkkkkkkkk.... bla...bla... hahahah....nyam...nyam.........
dalam kul 11.00 malam mereka pun pulang .... kami pun zzzzzzzz..


CITE RAYAAAAAA

Syukurrrrrrr....  Alhamdulillah selamat sampai semula di kediaman kami di Tmn Kulai Utama setelah berada di kampung setelah seminggu berada di kampung. Kat kampung tak boleh nak update blog atau berFB coz tak ada broadband so hari ini baru berkesempatan mengupdate blog yang dah mula bersawang. Walau bagaimanapun n3 kali ini tak berapa banyak gambar coz malas nak klik2. Tengok ajelah blog mama miraki atau mummy gee. Dia orang kalau boleh masuk tandas pun nak klik.
Pada hari Rabu 8 Sept bersamaan 29 Ramadhan dalam jam 4.15 petang kami memulakan perjalanan pulang ke kampung setelah mama mengemas rumah yang akan lama ditinggalkan.

Ruang tamu yang telah dikemas. Bekas kuih atas meja
 belum ada isi lagi.

Masih di ruang tamu.

Ruang makan.

Sampai di exit Tol Spg Renggam singgah di IKS Spg Renggam... nak cari kuih untuk di bawa balik dan dodol untuk adik beradik... pastu meneruskan perjalanan. Sampai Pt Yaani singgah cari juadah berbuka. Kalau nak singgah kat PS gerenti x de parking. Dapat le nasi bungkus dgn air soya bean. Sampai kat Pt Yaakob dlom 10 minit lg nak buka puasa... cuma ada SIL seorang. Cepat2 solat asyar dan x lama terus berbuka berempat. Malam layan Harith main bunga api.

 

















 Biar pun keseorangan bermain bunga api...
 ia tetap menggembirakan.



Tetamu yang berhari raya di rumah ADO.


Suasana rumah ADO selepas marhaban.


Anak cucu Hj Omar berhari raya di rumah ADO.


Dah hari raya kelima baru berkesempatan
 berpossing baju raya.










 Berhari raya di kediaman Kpl. Ibrahim
 di Kuarters Pondok Polis Parit Bunga.

Bersama Mummy Gee yang masa zaman
kanak-kanak selalu kena buli...
...aku kan abang, ( cam dlm iklan TV )


Ini bukan kumpulan "Black Metal" ...
cuma black T-shirt
Danny, Danish dan Harith.

Malam ADO jamu steam-boat. Jom layan gambar ajelaaaaa...


















Ini sajalah n3 hari raya. Selamat Hari Raya...
Maaf zahir dan batin.
Ikhlas dari Wong Khoo Lai sekeluarga.