Rabu, 17 Februari 2010

MELAPAH KAMBING GURUN

Masa balik kampung Pt Sulong ari tu singgah rumah pusaka abah & mak... kelintar-kelintir sekeliling rumah nengok2 apa-apa yg boleh dimanfaatkan. Tengok pokok nangka ada dua biji yang dah tua ( kulitnya dah agak licin ). So petik sebiji.... sebiji lagi tinggal dan harap2 masa cuti maulidur-rasul nanti dah masak. Yang aku petik kulitnya dah nampak macam busuk cuma belum berulat. Aku pun bawak balik Kulai.
Bila dibelah 50% lebih tak boleh makan... dah berair dah...
Separuh yang macam boleh dimakan bagi kat jiran sebelah yang separuh aku masuk peti sejuk...
Inilah kambing gurun yang dah kena sembelih... one side nampak ok... one side busuk...
Rasanya pun kurang manis dan liat...tapi bolehla...

Memang tak berbaloi... rasanya baik beli nangka kat supermarket... tak kena getah... tinggal bagi gambar agung dan ngap ajerr. Yang lebih tension Stream dah masuk hari keempat bau nangka busuk melekat kat dalam kereta. Kalau bau nangka masak tak pe jugak... dah cuci dan vacum karpet dia pun masih bau so kena anginkan lerr...
  
Proses nyahbau... nak nyahkan dia... hutang banyak lagiiii... pakai ajela untuk 3-4 tahun lagi.

2 ulasan:

  1. Kau tak jampi dulu sebelum sembelih nangka tu yin, tu pasal dia tak manis...hehhe

    BalasPadam